Malminkartanon täydennysrakentaminen uhkaa alueen metsiä

Tämä kirjoitus on tarkoitettu kantaaottavaksi Malminkartanon luonnon puolesta. Koska asun ja teen töitä Malminkartanossa on alue minulle rakas. Kirjoituksessa olen pyrkinyt katsomaan asiaa laajemmin kuin vain oman työni ja huvini puolesta. Aineiston muuntaminen ilman lupaa on kielletty. Suorat lainaukset ja aineiston jakaminen on siis sallittua.

Malminkartanon täydennysrakentaminen uhkaa alueen metsiä

Malminkartanossa on asuttu kauan. Varhaisimmat merkit ihmisasutuksesta koko Helsingin alueella sijoittuvat meille tutun Mätäjoen varsille. Ja Malminkartanossa on vielä tänäkin päivänä mahdollisuus kulkea kivikautistapolkua pitkin. Paikka on junaradan yllä olevassa metsässä. Nyt tämä metsä ja kivikautinenpolku on jäämässä Helsingin uudessa yleiskaavassa rakentamisen alle.

Olen asunut Malminkartanossa lähes koko ikäni. Malminkartano on ainutlaatuinen lähiö. Palveluita on riittävästi: Meillä on hyvät päiväkodit, koulut, kirjasto ja terveysasema. Ja junalla pääsee vartissa keskustaan! Itselleni Malminkartano on enemmänkin kylä kuin lähiö. Tunnelma täällä on lämmin ja välittävä. Malminkartano on rakennuttu niin että autotiet kiertävät lähiön ja näin lapsilla ja asukkailla on turvallista ja viihtyisää asua. Mutta kaikkein tärkein meille on luonto. Suomen Luonto Liitossa vapaaehtoisena toimiva Olli Manninen, joka on tutkinut Helsingin arvometsiä, kertoo, että Helsingin tuleva yleiskaava uhkaa laajalti kaupungin metsä alueita muun muassa Malminkartanon metsiä oltaisiin kaavoittamassa 10 hehtaaria.

On sanomattakin selvää, että metsät ovat tärkeitä asukkaille. Mutta mitä muuta ne merkitsevät kuin luonnonrauhaa ja kauneutta. Alueen useat päiväkodit ja koulut käyttävät lähiympäristöä ja metsiä oppimisympäristönä sekä tutkimuskohteinaan. Koulu- ja päiväkotiryhmät eivät kulje pitkiä matkoja kohteisiinsa, lähiluonto on heille halpa ja innostava oppimisympäristö.  Ala-asteen opettaja kertoi kuinka heidän luokkansa ihmetteli Palokärkeä kivikautisella polulla.  Apollon koulun kahdeksasluokkalaiset ovat tehneet soveltavanteatterin keinoin matkan Malminkartanon historiaan ja luontoon. Projekteista voi lukea lähteistä lisää.

Metsät ovat kaupungin keuhkot. Alueellisen muuton lisääntyessä jäljellä olevat metsät ovat entistäkin tärkeämmässä asemassa. Ne puhdistavat kaupungin ilmaa ja lisäävät hyvinvointia ja terveyttä. Kerran menetettyä luontoa ei takaisin saa.

Malminkartanolaiset ovat ehdottaneet metsille ja mätäjoen virkistysalueelle (joita yleiskaava nykyisenään uhkaa) vaihtoehtoisia rakennuskohteita.  Malminkartanossa tapahtuu facebook –ryhmässä on käyty keskustelua uudesta yleiskaavasta.  Muun muassa tällaista on ehdotettu: radan varren tiivistysrakentamista voisi jatkaa, Malminkartanon terveysaseman viereinen joutomaa sopii rakentamiseen, parkkipaikkojen rakennuskäyttöön ottamista (parkkipaikat siirrettäisiin maan alle) sekä Myyrmäen ja Malminkartanon välillä olevan peltoalueen rakentamista. Malminkartanon omenapuutarhan ja Kartanonkaaren välinen alue on historiallinen. Siellä on arvokkaita ja isoja tammia ja koivuja, tämä alue pitäisi säästää. Konalan teollisuusalueen puoleisella Kartanonkaarella olevan S-marketin puoleista maa-aluetta, taas voisi rakentaa. Mätäjoen varren ulkoilualueet sekä ratsastustallin tienoon soisi olevan edelleen ulkoilijoiden käytössä.

Malminkartanolla on värikäs ja mielenkiintoinen historia ja sen luonto on monipuolinen kohde niin asukkaille kuin alueen toimijoillekin. Toivon, että Malminkartano saa säilyttää omaleimaisuutensa ja jo sen suunnittelu ajan ideologian, jossa Malminkartano kuvataan näin:  ”Luonnon ympäröimä kaupunkisaareke, jonka pääasiallinen kulkuväline on juna” .

Toivoisin myös, että täydennysrakentamisessa pidettäisiin mielessä Becky Hastingsin kauniit sanat Helsingistä Itämeren helmenä. Nuori ja viisas nainen, joka palasi maailmalta Suomeen, kertoi Kirkko ja Kaupunki lehdessä 10.12.2014 kuinka muu maailma ihailee luonnon kaunista kaupunkiamme. Kunpa näkisimme oman ainutlaatuisuutemme ja kauneutemme ennen kuin se on liian myöhäistä.

Salla Sieranen

Lähteet:

Outi Seitsonen, Tanotorvi 2005.

Suomen luonnonsuojeluliitto http://helsinginmetsat.fi/helsingin-arvometsat/

Helsingin Sanomat http://www.hs.fi/kaupunki/a1361853730576

Kartanonväki http://issuu.com/liljatamminen/docs/kartanonvaki-web/7

Kirkko ja Kaupunki 2012 http://www.kirkkojakaupunki.fi/kulttuuri/nayttely-yhteisesta-matkasta

Kirkko ja Kaupunki 2014 http://www.kirkkojakaupunki.fi/kaupunki/lontoosta-helsinkilaismetsiin

Tanotorvi http://www.lehtiluukku.fi/lue/tanotorvi-lehti-5-2012/18856.html

Facebook, Malminkartanossa tapahtuu ryhmässä käyty keskustelu aiheesta

Michael Perukangas http://furttis.blogspot.fi/2014/07/kannelmaki-malminkartano-niin-lahella.html

Kuvia Malminkartanosta:

Lapsiryhmä ihmettelee Malminkartanon kivikautistapolkua.

DSCN2504

Apollon yhteiskoulu 8.luokkalaiset tutustuvat Malminkartanoon ja sen historiaan soveltavan teatterin keinoin Laiska Hanhi ja Villi Kissa – projekti Apollon yhteiskoulu ja Leikkivä Lapsi ry. Vuoden kestävä projekti tuotti esitykset Kanneltalossa ja valokuvanäyttelyn Sanomatalossa Helsingin keskustassa.

164 199 209

Arthur ja Maria – soveltavateatteri projekti, jossa Apollon yhteiskoulun 8.luokkalaiset tutustuvat Malminkartanoon ja sen historiaan. Projektissa mukana Apollon yhteiskoulu ja Leikkivä Lapsi ry. Vuoden kestävä projekti tuotti esitykset Kanneltalossa ja valokuvanäyttelyn Sanomatalossa Helsingin keskustassa.

P1060304P1060369P1060349P1070059P1070060

Lasten draama ryhmä pohtii, mitä Mätski mutisee.

1208645_10151560389282644_2008388162_n 1278452_10151560387787644_1482648885_n

Lasten ja nuorten kanssa toimivat hyödyntävät Malminkartanon ympäristöä työssään.

DSCN2168 DSCN2208  DSCN2425 DSCN2438 DSCN2495

Malminkartanon Joulupolulla asukkaat ja toimijat toivottavat hyvää joulua toisilleen.

IMG_7020IMG_7002Kartanon mailla:

IMAG0129    Kuninkaan tammi (3)     toi serkku on kans rakas

Asukkaat ottivat joutomaan käyttöön ja loivat puutarhan, jossa voi osallistua vaikkapa nukketeatteriin.

tammen istutus    WP_20140503_007  WP_20140503_016 WP_20140503_020    WP_20140503_036

Mainokset